ZakupyGotowanie Sous Vide — doradzamy, jak się za nie zabrać

Przyrządzanie potraw metodą sous vide, czyli próżniowe gotowanie, to coraz popularniejszy trend w polskich domach. Co jest potrzebne do sous vide? Dlaczego warto spróbować? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Na czym polega sous vide?

Sous vide to technika gotowania mięs, ryb, warzyw czy owoców w wodzie, w woreczkach próżniowych i w ściśle określonej temperaturze. Przygotowywane w ten sposób potrawy mają wyjątkowy aromat, a gotowanie sous vide sprawia, że wszystkie smaki pozostają w potrawie. Przyrządzane w niższej temperaturze dania zachowują też wartości odżywcze. W przypadku tradycyjnego gotowania, zwłaszcza pieczenia, smażenia w wysokich temperaturach czy długotrwałego tradycyjnego gotowania w garnku z dostępem powietrza, jedzenie traci niestety większość witamin.

Sous vide pozwala na przygotowywanie potraw w temperaturze znacznie poniżej 100oC. Dla porównania podczas pieczenia na jedzenie działa temperatura 180oC lub nawet wyższa. Smażenie na tłuszczu, np. oleju rzepakowym to z kolei temperatura od 130oC do nawet 240oC. Jeśli zależy ci na tym, aby przygotowywane przez ciebie dania były nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe, warto rozważyć wybór sous vide, zwłaszcza że to świetny sposób, aby ograniczyć rafinowane tłuszcze i cholesterol. Na czym dokładnie polega sous vide i jaki sprzęt jest potrzebny?

Gotowanie sous vide – smaczne i zdrowe

Początki gotowania próżniowego metodą sous vide sięgają lat ‘60 XX wieku. W przeszłości wielu amerykańskich i francuskich inżynierów badało możliwości zastosowania pakowania próżniowego w przemyśle spożywczym w celu konserwacji żywności. Jednak to dopiero francuz Georges Pralus okazał się pionierem, który wymyślił sposób na to, jak nowoczesną w tamtych czasach technologię próżniowego pakowania jedzenia wykorzystać do przyrządzania dań w restauracjach. Szybko okazało się, że jego pomysł jest wart miliony i może przyczynić się do wybuchu kolejnej rewolucji w świecie kulinariów.

Dzisiaj gotowanie sous vide to praktycznie chleb powszedni w większości dobrych restauracji. Nic zresztą dziwnego, bo zalet takiej metody kulinarnej jest wiele. Po pierwsze smak, próżniowe gotowanie sprawia, że w mięsie czy warzywach pozostają wszystkie aromaty i wartości odżywcze. Pomaga w tym także niska temperatura, która sprawia, że mięso, ryba czy warzywa mają idealną konsystencję, twardość i smak.

Zalety gotowania sous vide

Po drugie wygoda i prostota. Gotowanie metodą sous vide jest dziecinnie proste, choć potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Żeby zacząć przygodę z gotowaniem próżniowym, potrzebujesz cyrkulatora do sous vide lub multicookera wyposażonego w taką funkcję.

zgrzewarka-do-folii

Cyrkulator jest jednak znacznie wygodniejszy, bo urządzenie ma niewielki rozmiar, jest łatwe w przechowywaniu czy transporcie. Nie jest też bardzo drogie, wiele modeli można dostać już za kilkaset złotych. Takie urządzenie montuje się na brzegu garnka, sama technologia nie jest skomplikowana ani trudna w obsłudze.

Podstawowe zadanie cyrkulatora to nagrzewanie wody w garnku do temperatury odpowiedniej dla danej potrawy. Co można ten sposób przygotować? Na przykład gotowanie wieprzowiny odbywa się w temperaturze 52-68oC, drób potrzebuje temperatury 65-80oC, a ryby 49-60oC.

Wszystko zależy od rodzaju mięsa, wagi porcji oraz czasu, im niższa temperatura, tym dłużej trwa obróbka termiczna potrawy. Stosunek temperatury do czasu gotowania na wpływ na doznania smakowe i inne parametry jedzenia jak twardość, chrupkość czy soczystość.

Jednak sam cyrkulator nie wystarczy, potrzebne są też specjalne worki do gotowania próżniowego, oraz zgrzewarka, która próżniowo zapakuje jedzenie w workach i pozbawi je dopływu powietrza. Jednak to również nie są drogie akcesoria, a wszystkie rzeczy potrzebne do gotowania sous vide można kupić na przykład na stronie sklepu elektronicznego Komputronik.

Gotowanie sous vide pozwala przygotowywać smaczne potrawy z zachowaniem wartości odżywczych oraz witamin. Dzięki temu nie potrzebujesz mocno przyprawiać dań czy używać tłuszczu. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak pyszne mogą być to potrawy.

 

Artykuł sponsorowany

 

 

 

 

 

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Wymagane pola oznaczone gwiazdką *